– Rett og slett en av de råeste opplevelsene jeg har hatt
Brettforbundet har vært på befaring i et av verdens mest populære wavepools.
– Jeg trodde at surfing bare hørte hjemme i havet, men opplevelsen var at dette var ekstremt mye bedre enn forventet. Rett og slett en av de råeste opplevelsene jeg har hatt som en middelmådig hobbysurfer, sier Sondre Hylland
Etter å ha fulgt med på utviklingen av wavepools i sosiale medier og på ulike nettsider en lang stund, så Brettforbundets anleggsansvarlig Sondre Hylland og surfe-kompis Lars Haugvad seg nødt til å kaste seg på et fly for å sjekke ut The Wave, i Bristol.
Brettforbundet ønsker å sette fokus på wavepools og elvebølger, og mener dette kan ha mye å si for surfesporten som helhet i Norge. Med begrenset tilgang på steder der bølger kommer naturlig og ofte, kan slike anlegg revolusjonere både tilbudet og utviklingen for surf i Norge.
Visepresident for surf i Brettforbundet, Katrine Røed, utdyper det slik:
– Denne teknologien åpner ikke bare for økt aktivitet for surfere, men også for å vise hvor stor interesse det faktisk er for sporten i Norge. Da aktivitet per i dag er egenorganisert uten anlegg har man ikke fått vist at man utgjør en betydelig gruppe med utøvere som fortjener å bli hørt i sine behov. Dette kan endres ved at vi får tallfestet interessen bedre gjennom konstruerte anlegg. Slik kan også de naturlige surfespotene få bedre tilrettelegging på sikt , enten det er behov for et sanitæranlegg eller et førstehjelpsskrin, påpeker Røed.
– Vi mener det er behov for ett wavepool-anlegg der egenorganiserte og organiserte kan drive med surf aktivitet samtidig, uavhengig av nivå eller bakgrunn, sier Hylland.
Hylland understreker også at et wavepool-anlegg gir helt unike muligheter til rekruttering og utvikling av surf i de områdene som ikke har kystlinje eller tilgang på surfbare bølger.
– Inntrykket vi fikk var at det var ett meget bra mangfold i vannet. Alt fra meget dyktige surfere til de som skulle teste surf for første gang kunne være i vannet samtidig, under samme session, sier Hylland
The Wave tilbyr egne sessions for «Beginner» og «Intermediate» som er meget populære for de som ønsker å teste og lære seg surf i trygge omgivelser. Anlegget gir også muligheter for para-surf, fungerer som en treningsarena for landslag, junior-camper, skoler, inkluderingstiltak for utenforskap, turister og den egenorganiserte bredden med surfere.
– The Wave var rett og slett meget bra. Alt var veldig intuitivt og lagt opp til at alle skulle få en bra opplevelse. Wavepoolen produserer 15 set med 15 perfekte bølger i løpet av cirka en times session. De kommer med åtte sekunders intervall og det er 90 sekunder pause mellom sets`a, sier Hylland.
– Jeg likte at det var ulike seksjoner i bølgen, det gjorde det utfordrende hele tiden. Helhetsmessig savnet jeg lukta av saltvann, men det ble kompensert for med perfekte linjer som etter tur ble pumpet ut av ett rått anlegg for surfere på alle nivåer, beskriver Lars Haugvad
Bølgeanlegget er bygget på Wavegarden sin cove-teknologi som kan ha opptil 100 surfere i vannet samtidig. En times session koster 40 pund, inkludert våtdrakt og surfebrett.
– Med andre ord kan en få mange bølger på en dag eller bare i løpet av en time. Da vi var der hadde de kun gjort klart en advanced light setting på bølgen, som vi fikk testet, men de har senere laget en advanced+ og en pro-setting som vil åpne for en mer utfordrende bølge og mer fri-surf i vannet. Dette gir utviklingsmuligheter som aldri før har eksistert, avslutter Hylland.
Enkleste reise til The Wave er med fly til London og en to og en halv-times kjøretur til Bristol. Sjekk ut mer informasjon om The Wave her!