Veileder for skateboardanlegg er her!
I samarbeid med Kulturdepartementet lanserer vi endelig en veileder for skateboardanlegg!!
De siste årene har flere kommuner investert i skateanlegg. Store anlegg i slitesterkt materiale med god belysning finnes i flere fylker. Haller blir reist med det formålet å tilby helårsaktivitet på skateboard– samtidig finnes det flere eksempel på anlegg som er av dårlig kvalitet, satt opp uten brukerinvolvering, eller haller plassert i lagerhus med tvilsom luftkvalitet.
Veilederen har som formål å sikre at anleggene som blir reist er i tråd med noen kvalitetsstandarder. Veilederen er til for alle som vurderer å bygge et anlegg, og kan brukes av alt fra klubber til kommuner og entreprenører. Den skal sikre godt bygde anlegg med mange brukere og et sunt miljø. Gjennom veilederen ønsker man å få prosessen rundt utviklingen av anlegg i en god retning, og å gi grunnleggende informasjon om hvilke typer anlegg som finnes, og hvordan et anlegg kan bli vellykket.
Brettforbundet og Kultur- og likestillingsdepartementet håper at veilederen skal sikre at det blir bygget flere gode anlegg over hele landet.
I forbindelse med lanseringen av veilederen har visamlet spisskompetanse på tvers av bygg, drift, skate og tatt en samtale for å høre hva de tenker om veilederen og temaet anlegg. Samtalen ble ledet av visepresident for skateboard, Joakim Wang som også har vært prosjektleder for å få på plass veilederen.
Veilederens oppbygging
Veilederen er delt opp i tre deler: 1) hvordan komme i gang, 2) konsept og krav og 3) drift og vedlikehold
Del 1: Hvordan komme i gang
Denne delen handler om behov, konsept og planlegging. Dette kapittelet vil skissere de første prosessene i et anleggsprosjekt.
Under panelsamtalen snakket Reidar fra Stavanger Skateklubb om hvordan de gikk frem for å realisere et av Norges største skateboardanlegg, Tasta. Han trekker blant annet frem at “det å skape et skateboardanlegg er ingen spurt – det er et maraton og en lagidrett”
Veilederen har derfor en steg for steg guide for hvordan man går frem – fra idé til ferdig anlegg. Eksempelvis er brukerinvolvering et sentralt punkt - det var et tema som også engasjerte under panelsamtalen. Andreas Myking fra Oslo Kommune poengterte viktigheten av å inkludere brukergruppen i prosjekteringsfasen av prosessen. "Det er viktig at anlegget som skal bygges samsvarer med behov og ønsker fra brukergruppen".
Del 2: Konsept og krav til skateboardanlegg
Dette kapittelet inneholder aktuelle krav og råd for byggeprosessen. Her presenterer veilederen skateanleggene og de grunnleggende behovene de ulike har. Hvert skateboardanlegg er unikt, derfor tar kapittelet for seg alt fra design og belysning til elementer og standarder - dette er med andre ord veilederens største kapittel.
Det har vært etterlengtet med kvalitetsstandarder for skateboardanlegg, på veilederens side 27 er det utviklet fire kategorier med kvalitetsstandarder. Og på side 34 er dimensjoner forklart på detaljert nivå.
I en designprosess kommer det frem mange gode ideer og ønsker, og det er viktig at alle føler seg hørt. Mye kan se kult ut på tegninger, men når man ser nærmere på det, viser det seg noen ganger at det er umulig å skate på. I panelsamtalen fikk skater, Selma Pettersen en caseoppgave. Videoen ser du under.
Del 3: Drift av skateboardanlegg
Del 3 handler om forvaltning, drift og vedlikehold av et ferdig anlegg. Her presenterer veilederen råd og retningslinjer for hvordan anlegget bør driftes etter ferdigstilling.
Flerbruk var et tema som engasjerte under panelsamtalen - Skateboardanlegg har blitt populære og tiltrekker seg flere andre brukergrupper enn skateboard. Se panelsamtalen for å høre mer om deltakernes erfaringer rundt dette.
Drift var også et tema som engasjerte. I siste del av panelsamtalen snakker Selma Pettersen om hvor viktig det har vært for henne å ha tilgang på en hall av god kvalitet, gode åpningstider og fellesarealer egnet for å skape et godt miljø.
Avslutningsvis trekker visepresident Joakim Wang frem et viktig poeng - han påpeker at skatere har en tendens til å ikke kreve ting andre idretter tar for gitt. Vi har sett flere eksempler på klubber med falleferdige innendørshaller uten isolasjon. "Dette ønsker vi i Brettforbundet en endring på, og vi håper dette er starten".
Link til veilederen finner du HER!
Kontakt oss dersom din klubb ønsker fysisk eksemplar av veilederen!