– Surfing i Lofoten har eksplodert
Lofoten har mer å by på enn banked slalom og fine fjell.
Mellom forberedelsene til Lofoten Banked Slalom har vi utnyttet oss av litt av det Lofoten har å tilby, og fått lurt inn noen sessions på Unstad. Christian Breivik driver den lokale surfshopen Lofoten Surfsenter og stiller med et brett fra Frost surfboards i førstepremie. Fra sofakroken i butikken forteller han skrøner og historier fra gamledager. De kan du høre mer av på lørdag, når han stiller som speaker i Lofoten Banked Slalom.
Hvordan ble det til at du startet surfshop her?
Jeg har solgt surfbrett i kanskje 20 år snart? Jeg begynte med det i Stavanger, og solgte også brett opp hit da jeg bodde der. Siden har jeg bodd i Sør-Afrika noen år, men flyttet hjem for syv år siden. Da begynte jeg å selge brett rett ut av garasjen – og så startet jeg butikken her for tre år siden. For interessen for surfing har jo eksplodert. Og nå går det rimelig bra. Det er ganske gøy at det går an at opptil flere kan leve av surfing her i ødemarka.
Når surfet du her første gang?
Den første gangen var i 88, ikke på surfbrett, men på windsurfbrett. Veldig små sånne sinkers. Det var jo lenge før internett og vi visste ikke hvor det var bra. Vi kjørte ned hit for å se etter et sted å brettseile. Det må ha vært veldig bra den dagen, for vi dro tilbake flere ganger på høsten. Så var jeg i militæret i Bodø – og da var jeg her ofte. Etter hvert begynte jeg på skole her og da begynte jeg for alvor.
Hvor mange surfet her da?
Det var ingen som surfet her da jeg holdt på. Det er noen lokale helter som bygde seg brett på 60-tallet, men de hadde ikke drakt, så jeg vet ikke hvor mye de egentlig surfa. Jeg tror det var minimalt, men de holdt på her noen år. I mellomtiden var det vel ingenting. På slutten av 90-tallet hadde jeg med Playboard oppover. Guttene i Stavanger trodde det bare var dritt her. Mekka var opplest og vedtatt at var i Stavanger, og da vi kom hit var det skikkelig drittforhold. Jeg tenkte bare «åh, nei – har jeg dratt de med på bomtur?» og så fyra det dagene etterpå. Da var det bare «ookey.. de e ganske bra heer oppe jaa», haha.
Hvordan er kvaliteten på bølgene i Lofoten kontra gode bølger i resten av verden?
Jeg har vært mye i Indo – det er klart det blir en annen greie, men det er skikkelig push i bølgene her. Særlig på høsten og vinteren, men om sommeren kan du være heldig at det slår til med veldig gode bølger. Kvaliteten er verdensklasse. Kort og godt. Men mange andre plasser, som i Indonesia i sesongen er det hver dag bankers gullkvalitet. Det har vi ikke med det skiftende været her, men vi har noen hemmelige steder som ikke alle vet om ennå, så det er mer enn Unstad å velge mellom. Akkurat det skal vi ikke si noe mer om. I fjor vinter og i vinter ramlet det inn folk fra hele verden. Akkurat før dere kom nå så var det en fyr fra Australia som er skiguide i Lyngen, som måtte ha et brett i dag. Han skulle til Svalbard, og trodde det var bra surf der.
Når eksploderte det med interesse for surf her oppe?
For ti år siden. Det går fremdeles oppover. Da jeg flyttet hjem for syv år siden var det ikke så mange lokale surfere. Få som bodde her lokalt, men etter hvert ble det bare flere og flere. De kjøpte brett. Typisk nord-norsk attitude. Ikke kurs. Ikke spør. Bare kjøp brett og finn ut all selv. Og så «jæævelig» lang lærekurve. Pågår ennå!
Hva tenker du om Lofoten Banked Slalom?
Det er dritartig å få til en sånn konkurranse. Jeg har kjørt snowboard enda lengre enn jeg har surfet. Første gang jeg var på konkurranse var i 87 kanskje? Vi var en gjeng fra Mo i Rana som dro ned til Oppdal. Vi har ingenting å gjøre her, tenkte vi. Det var bare proffer fra Oslo og de var sponsa av Crazy Banana og hadde like drakter. Så kom vi i bakken og kjørte litt: «å faen, vi er like god å kjør». Hvis jeg ikke husker feil var det Elling Balhald som stod i spissen for det. Tidsfristen for å melde seg på var gått ut. Da ble vi sure og begynte tulle rundt. Kjørte paralellt med de som kjørte paralellslalom. Det var uformelt og gøy. Det har vært en sinnsyk utvikling i snowboard siden den gang, og nivået nå er jo helt latterlig. At vi kan ha en sånn kul konkurranse her er jo bare drittøft. Kort og godt. Det som Erik (Botner) og Joacim (Nyhaugen) har organisert er så bra. At det er så uformelt. Sånn er det på Riksgränsen banked slalom også. Hvem som vinner er ikke så nøye. Det er litt party, full gass og artig.
Du er fra Mo i Rana?
Nei, det er veldig feil å si. Jeg er fra Hemnesberget – Det er utenfor Mo i Rana. Det var der jeg begynte å kjøre. I bakken der. Der har det blitt et bra miljø også. Banked slalomen håper jeg blir som da vi kom til Oppdal den gangen. Man tror man ikke fikser det, men så gjør man det. Det er viktig å presisere at dette er for alle. Det er ingen som dummer seg ut.