Reisebrev fra OL i Paris
Fra motstander til entusiast: skateboard-OL i Paris
Fylt av inntrykk
Jeg sitter på et hotell i Paris og er fylt av inntrykk etter å ha sett park finalene for skateboard i OL. Jeg erkjenner at jeg er vitne til et enormt internasjonalt løft og positiv anerkjennelse for skateboard som sport.
Paradigmeskifte
Jeg er av den generasjonen som fikk mitt første skateboard da skateboarding var ulovlig i Norge. Det er derfor litt av et paradigmeskifte å få høre jubelbruset fra over 6000 tilskuere, direktesendt på tv til 200 nasjoner fra de spektakulære skatearenaene plassert i hjertet av Paris, i enden av Champs Elysee, på Place de la Concorde, rett ved Louvre og med Eiffeltårnet i bakgrunnen.
Internasjonal organisering
For 15 år siden var jeg mot skateboard som OL gren. Den gangen manglet vi en samlende internasjonal organisasjon for skateboard og IOC lanserte den useriøse ideen om å innlemme skating som en ny sykkelgren. Det var selvfølgelig uaktuelt, og det tvang frem initiativet til å samle internasjonal skateboarding i World Skate. Dette gav de nødvendige rammene for at NORB som var nasjonal organisasjon for skatere i Norge, før opprettelsen av Brettforbundet, besluttet til slutt å støtte skateboard som ny OL gren.
Enorm promotering av skateboarding
Den viktigste promoteringen av skateboard er det selvfølgelig utøverne som står for. De skater på det høyeste tenkelige nivået. De utøver tekniske og akrobatiske ferdigheter, men også lekenhet, stil og kreativitet. Men like viktig er at utøverne er gode rollemodeller for sporten og viderefører brettsportens kjerneverdier.
– Til tross for alvor og prestisje som står på spill i OL, er det rørende å se at skaterne på tvers av nasjoner, utviser oppriktig glede på hverandres vegne, når motstandernes skating (run) sitter.
Medaljevinnerne både for kvinner og menn kommer fra de store og folkerike nasjonene, slik som Japan, USA, Australia, Brasil og Storbritannia. Vi skal ikke undervurdere den globale markedsføringseffekten for skateboarding av at medaljevinnerne får enorm mediedekning i land som samlet har ca. 1 milliard innbyggere.
Lille Norge på den globale arenaen
Brettforbundet er stolte av våre lanslagsutøvere og de unge rekruttene som står på året rundt på brettet og imponerer verden rundt på internasjonale konkurranser. Inn mot OL 2024, var det særlig Elias Nilsen, som utmerket seg med svært lovende resultater i de innledende rundene til OL kvalifiseringen. Marginene var ikke på Nilsens side, men det er ingen tvil om at Nilsen skater på internasjonalt nivå, jobber seriøst og kan lykkes i OL i California i 2028. Det er det også andre norske skatere, både i herre-og kvinneklassen, som kan prestere på det høyeste nivået i California 2028.
Etter å ha sett skateboard i Paris OL, er jeg en klar entusiast og skal fortsette å heie på arbeidet som legges ned i landslaget og Olympiatoppen for norske skatere.
Tekst og bilder av Kjetil Andreas Ostling